Kuvertavgift eller inte på festen?

Att ha kuvertavgift är ett sätt att hålla nere kostnaderna när du anordnar en fest. Om gästerna själva betalar en del av (eller hela) festen så behöver inte du gå runt och oroa dig för en ekonomisk kris efteråt.

Om man ska kuvertavgift eller inte råder det delade meningar om. Vissa tycker att det är lite fult att be gästerna själva betala, medan andra tycker det är en självklarhet.

Min åsikt är att kuvertavgift är ett alldeles ypperligt sätt att få ekonomin att gå ihop när det är dags för fest. Det finns många fördelar med kuvertavgift, till exempel:

1 Du kan bjuda fler gäster om du har kuvertavgift

Om du ska bjuda på allt kommer du snabbare upp till ditt maxtak när det gäller budget. Det kan kännas trist att ”bara” bjuda 25 personer när du egentligen skulle vilja bjuda 50. MEd en kuvertavgift får du möjlighet att bjuda fler.

2 Du slipper presenter

Visst, det kan vara kul med presenter, men helt ärligt. När man fyllt 35 år så börjar man faktiskt ha tillräckligt med glas, skålar, grillar och annat som kan dyka upp på ett presentbord. Att då istället säga att kuvertavgiften är gästernas present till dig löser två knutar direkt. Du slipper få en massa saker du inte behöver, och gästerna slipper fundera ut onödiga saker att ge dig.

3 Du kan lägga pengar på annat

Ett sätt att avgöra kuvertavgiften är att låta gästerna betala för sin mat, avrundat till en lämplig siffra. Säg att cateringen kostar 229 kr per kuvert. Att då låta kuvertavgiften vara 250 kr gör att middagen middagen sig själv (plus lite till).

Istället för att bjuda på mat kan du istället bjuda på dryck, underhållning eller något annat kul.

4 Gästerna slipper ha dåligt samvete

Jag har varit på fester med kuvertavgift, och på fester utan kuvertavgift. Min erfarenhet är att jag mår bättre (och har roligare) om jag själv betalat en del av kalaset. Kanske inte om det är en fest på företagets konferens, men definitivt om det är en kompis bröllop.

5 Du slipper sena avhopp

När du skickar ut inbjudningar ska det vara tydligt att kuvertavgiften inte kan betalas tillbaka efter ett visst datum. Det är för att du ska kunna boka mat, lokal och underhållning och inte riskera att stå utan gäster (och pengar) med kort varsel.

Slutsats om kuvertavgift

Jag tycker definitivt att du kan ha kuvertavgift på din nästa fest (undantag om du ska anordna en företagsfest för företagets anställda). Idag är det varken konstigt eller fult att ha kuvertavgift, och som du ser här ovanför finns det flera bra anledningar till det.

André är magiker och glädjespridare. Han underhåller på fester, bröllop, event och andra roliga tillställningar.

André bloggar om hur du kan göra för att din fest ska bli en succé.

Reaktioner

reaktioner

0
  Liknande artiklar
  • No related posts found.